• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.70)
müslüm - ketche, can ulkay
müslüm baba olarak bilinen müslüm gürses’in hayatını konu alan bir film.
  1. Mustafa Uslu'nun bir rivayete göre Müslüm Babanın vasiyetini ihlal ederek çektiği film. Ben de sanki bu yaşadıklarının bilinmesini istemediği için filminin çekilmesini istemediğini hatırlıyorum ama Muhterem Nur öyle bir vasiyetinin olmadığını söylüyor. Bilemedim.

    !---- spoiler ----!

    Film vizyona girdikten sonra en çok, baba Memo'nun küçük kızını öldürme sahnesi eleştirilmişti. Yapımcı, şu fotoğrafla kendini savunurken sonradan ortaya çıkan gerekçeli kararda sanık Mehmet Akbaş'ın iki çocuk babası olduğu ortaya çıkıyordu (zaten Müslüm'ün sonradan ölen bir erkek kardeşi de var, al sana iki çocuk). Tartışma konusu, ama Müslüm baba sağlığında da bu konuyu hiç açmadığı için gerçekler hiç bilinmiyordu. Nitekim mahkeme kayıtları ortaya çıkana kadar cinayetin nasıl olduğunu bile bilmezdik, "Adana Taşköprüde döverek öldürmüş" veya "tüfekle vurmuş" gibi varyantlarını da duydum ben. Muhtemelen kız çocuğu daha önce ölmüştü ki, karakolda ifade verirken Mehmet Akbaş "iki çocuk babası" olduğunu söylemiş.

    Filmde Müslüm'ün Muhterem anaya şiddet uyguladığı sahneler de epey eleştirilmişti. Evet; dayakçı ve agresif bir babayla büyüdüğü için mi bilmem, babanın kendisi de özellikle alkollüyken Muhterem Nur'u dövüyordu. Muhterem Nur da travmatik bir geçmişe sahip olduğu için midir bilmem (öz anne babasını hiç tanımamış, 13 yaşında tecavüze uğramış, sinemaya girince de itilip kakılmasın saygı görsün diye adını Muhterem yapmış) bu duruma pek ses çıkarmıyordu, Baba'nın ölümünden sonra yazdığı anılarında da biraz övünerek bahsetmişti. Ha, her şeye rağmen severlerdi birbirlerini o ayrı (paradoks).

    !---- spoiler ----!

    Son olarak, baba Mehmet Akbaş için filmde hamallık yaptığı söylense de gerçekte Adana Hürriyet Mahallesi'nde çaycılık yaptığını hatırlıyorum. Hapisten çıktıktan sonra Urfa'ya yerleşmiş ve orada da çaycılık yapmaya devam etmişti. Son zamanlarında bir magazin figürü idi, Ebru Gündeş'in babası gibi paparazzilerce sık sık bilgisine başvurulur, "avradı vurdum, dokuz sene yatıp çıktım" diye anlatırken Müslüm için "beni hiç arayıp sormuyor, öyle bir oğlum yok" der ve filme göre ölümüne sebep olduğu küçük oğlu Ahmet için (bunun da aslı belirsiz, kan davasında öldü diyen de var solcu diye vuruldu diyen de) gözyaşı dökerdi.

mesaj gönder