• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.31)
ex machina - alex garland
genç bir programcı, insansı bir yapay zeka projesini test etmek üzere seçilir.
  1. çoğu 'eleştirmen'in ana karakter odaklı saldırdığı film.

    !---- spoiler ----!

    film tüm gelişmelerin bittiği yerde, yapay zekanın oluşturulduğu ve sadece test edilmesi gereken bir zamanda başlıyor. sanırım seyircinin karakter analizlerindeki algılama kopukluğu en çok da bu sebepten kaynaklanıyor. çünkü tüm olmaz denenler olmuştur ve geriye sadece bu olmaz denilenlerin neden olamayacağına dair felsefi tartışmaların bir zemine oturtulması kalıyor.
    film konuya evrim kökenli yaklaştığı için insanları da canlı organizmalar olarak algılamamızı istiyor.
    yapay zekalar da insana dair farkındalık, hayal, yanıltma, cinsellik ve empati özelliklerini gösteriyor. yani caleb'in o tesiste olmasının nedeni yapay zekaların başarılı olup olmadığıyla ilgili bir sonuca varması ve rapor etmesinin istenmesi değil, bir yandan da insanların yapay zekalara karşı tutumunun araştırılmasıdır.
    bu yüzden caleb'i suçlarken biraz daha düşünmek gerekiyor. bu kurgudaki eksiklik değil, tamamen üzerine oturulup düşünülmesi gereken bir konu.
    caleb, tamamen ava'ya karşı maksimum seviyede tepki verecek bir karaktere sahiptir. çünkü ava caleb kişisinin karakter analizi göz önünde bulundurularak oluşturulmuş bir robot. bu yüzden caleb'in ona kısa sürede bağlanmış olması ve yapay zekaların özgürlük arayışını tamamen insani bir duygu olarak nitelendiren caleb'in onları özgürlüğüne kavuşturmak istemiş olması normal karşılanmalıdır. yani "neden götü boklu yapay zekalar için kendini bu kadar riske atıyor?" diyenler maalesef ki filmi anlamamış olanlar.
    !---- spoiler ----!

    7/10
    sde

mesaj gönder