• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
game of thrones
game of thrones george r.r. martin'in çok satan romanından uyarlanan yeni bir hbo dizisi. yazların yıllarca sürdüğü ve kışların da bir ömür geçmek bilmediği bir dünyada, westeros hükümdarlığı kefaretini ödemekteydi. ihanet, şehvet, ayak oyunları ve doğaüstü güçler, entrikacı güney ve yabani doğu topraklarından, soğuk kuzey ve arkasında karanlık diyarları zapt eden kadim duvara kadar krallığın dört bir köşesini hırpalıyor idi. krallar ve kraliçeler, şövalyeler ve sürgündekiler, düzenbazlar ve asiller 'demir taht' için kanlı bir mücadeleye tutuşurlar.


  1. valla ne yalan söyleyeyim, bölümün sonunda benim de gözlerim doldu. sezon kötü başlamıştı (özellikle ilk bölüm) ama her bölümde daha iyiye gitti ve toparladılar.

    !---- spoiler ----!

    dizinin gerekli gereksiz herkesi öldürmesi gerçekten can sıkıcı bir hal almıştı. özellikle 3 büyük lord (doran martell, roose bolton ve balon greyjoy) art arda 2 bölümde öldürüldüğünde, "eh yeter amk" demiştim. tamam kitapta da lordlar ölüyor ama yüzlerce sayfa olayı anlattıktan sonra olduğu için her daim ilginizi canlı tutmayı başarıyor. dizi ise bu anlamda sıkmaya başlamıştı.

    hodor'un son sahnesinde ise tekrar eski tadı yakaladılar. bir karakter öldüğünde ya ned stark'ın, tywin lannister'ın, stark ailesinin katledilme sahnelerinde olduğu gibi şok olmalıyız, ya joffrey'in öldüğü sahne gibi hoşumuza gitmeli, yada hodor'un öldüğü sahnedeki gibi üzülmeliyiz. bunun dışında ölen her karakter için, "artık dizide işi kalmadığı için gitti" diyoruz bi anlamda.

    greyjoyların hükümdar seçme sahnesi fena değildi, ama daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. özellikle destekçilerin önce "yara" diye bağırmaları, sonra bi anda saf değiştirip "euron" diye bağırmaları komikti. "what is dead may never die" sahnesi güzeldi. ama yara ve theon hangi ara yüzlerce gemiyi çaldı, pek anlamadım. dizinin bazı noktalarda kitapları geçtiğini biliyoruz ama bu sahneler kitaptan alınma. ve kitaplarda çok daha kaliteli işlendiğini söyleyebilirim.

    son olarak brandon'dan bahsedeyim. genel olarak dizinin çıkmaz sokağa girdiğini düşünüyor insanlar. çünkü hangi dizi zaman yolculuğu konusuna el attıysa, sonu pek iyi bitmiyor (özellikle lost örnek veriliyor). ben bu konuyu pek kurcalayacaklarını sanmıyorum. malum sahnede brandon'ın geçmişi değiştirip değiştirmediğini de pek bilmiyoruz. ama white walker sahnesine bakarak -geçmişe değilse bile- an'a etki ettiğini söyleyebiliriz.

    bunların dışında bir de littlefinger'ın amacının ne olduğunu çok merak ediyorum.

    umarım dizi seviyesini yükselterek devam eder.

    bu da bonus olsun.

    !---- spoiler ----!
    ulgan
  2. 6.sezon 6. bölüm durgun denilebilecek bir bölümdü ama taşların yerine oturduğu bir bölüm olmuş.
    !---- spoiler ----!
    Sam'i sevmeyen ve hikayesini sıkıcı bulan bir çok fan olsa da bence Jon'la bir şekilde bir araya gelip büyük işlere imza atacak o koca yürekli adam. Gilly'nin Sam'in babasına yaptığı atarda yürü be kızım kim tutar seni dedim. Açıkcası o yemek sahnesinden sonra Sam onları geride bırakmazdı ama yüreğimi hoplatmadı değil yani. Heartsbane'in Valyria çeliğinden olması kuzeye tekrar döneceğinden ve büyük savaşta yer alacağına bir işaret.

    High Sparrow-Tommen- Margaery ittifakı güzel olmuş. Bir anda tamamen bitseydi Lannisterlar'ın uğraşacak bir şeyleri kalmazdı. Her ne kadar o din soytarısından bıksamda bu bölüm ilginçti en azından ayakkabısını nasıl bıraktığını anlattığı hikayeleri duymadık. Margaery çok zeki bir kadın. Ne yaptı ne etti durumu kendi aleyhine çevirdi. Arkasında hem kral var hemde din tüccarları. High Sparrow ve ekibi ortadan kalksaydı Cersei onu çiğ çiğ yerdi.

    Arya is back! Gerçekten eğer o kadının ölümüne izin verseydi Arya kişiliğini kaybedecekti. Kuzey unutmaz Arya da unutmaz. İntikam almak için Braavos'a gitti yolundan sapmaz. Yalnız o sarı sevimsiz kız başına dert olacak gibi ama bir şekilde Westeros'a gitsin Nymeria'ya kavuşsun. Arya-Sansa- Jon birliği görmek istiyorum artık.

    Starkların şaha kalktığı bir sezondayız. Artık Benjen amca'da var. Tam zamanında hızır gibi yetişti. Stark bayrağınızı hazırlayın. Winterfell ve Rickon'u geri almak kaldı.


    Dany bekleyin beni deyince ha tamam Drogon geliyor diye nasıl sevindim anlatamam. Artık şu kadın diğer ejderhalarına kavuşsun, hasret bitsin istiyorum. Hep beraber göklerde süzülsünler. Daario'ya hiç sevmesem de kırk yılın başı doğru bir söz etti. Dany saraya uyum sağlayamaz. Büyük İskender gibi fetihe devam. Ejderhalarıyla heryeri fethetsin düzen getirsin istiyorum resmen. Son sahnelerde bende bağırdım khallarla beraber. Tekbir Khaleesi!

    Bir şekilde Jon Snow - Daenerys Targaryen ittifakı görmek istiyorum ilerleyen sezonlarda. Ama işte lanet olsun ki kimin ölüp kimin kalacağını bilemediğimizden ne istesek boş. Sağolsun yapımcılar ve sevgili GRRM finalde herkes ölür saçma sapan karakterlere ortalık kalırsa şaşırmayıp, şu şarkı eşliğinde bir sigara yakacağım.
    ( Not: sigara kullanmıyorum)

    !---- spoiler ----!
  3. 5 saat sonra spoiler yememeyi başararak izleyeceğim, yeni bölümü yayınlaşmış dizi.

    ofiste fanusun içine hapsettim kendimi, bütün dünyayla bağımı kopardım, facebooka bakmıyorum, bu yorumdan sonra gelmesi muhtemel mesajları da açmayacağım.

    yoo dostum, yoo. bu sefer spoilerı yemeyeceğim, niyetliyim. (*:swh)
  4. !---- spoiler ----!

    - you have better instincts than any officer in the lannister army.
    + that's like saying i have a bigger cock than anyone in unsullied army. asdfghjklş

    !---- spoiler ----!
    bb
  5. 6.sezon 10.bölüm bütün isteklerimin gerçekleştiği ilk bölüm olarak dizi tarihime geçmiştir.
    !---- spoiler ----!

    öncelikle sevgili cersei ellerin dert görmesin kraliçem, din soytarısı ve saz arkadaşlarını bir güzel tarihe gömmüştür. arada margaery ve loras 'a üzülmedim desem yalan olur. özelliklede margaery bir şekilde kurtulur geri döner diye düşünüyordum. oyunu farketmesi ve kaçmaya çabalaması dahada dramatize etmiş durumu.

    tommen tacını bırakmaya içeri gidince he dedim intihar edicek şimdi. atlayınca gerçekten çok mutlu oldum. çocukta westeros'un wsini yöneticek kafa yoktu zaten. cersei'nin oğlunu yalnız bırakması aslında herşeyi göze alarak bu plana giriştiğini gösteriyor. düştüğünü gördüğünde hiç yıkılmaması joffrey ve myrcella'nın ölümüyle kıyaslanamaz. babasına bile daha çok kederlenmişti. tabi kadın da ne yapsın. lannisterlar patır patır dökülüyor. gendry'nin bir sonraki sezon çıkıp tahtta hak ilan etmesi gerekiyor.

    gelelim varys'e o kadar korktum ki başına bir şey gelicek diye. neyseki kazasız belasız ittifaklarını kurdu geri döndü. ellaria ve sand snakes ve olenna'da bizimle hadi bakalım. zaman targaryen- stark zamanıdır.

    starklara geçmeden önce, samwelle gelmek isterim. adam resmen iş başvurusu yapıyormuş gibi kıvrandı, kem küm etti. bir ara sandım ki senin lord commander öldü diye geri göndericekler sam'i. o ne kütüphaneydi öyle. bende maester olmak istiyorum nereye başvuruyorsak söyleyin.

    gama of thrones evreninde o kadar çok seksizm dönüyor ki kadınlara karşı, sinirleniyorum her seferinde. neyseki bu sezon kadınlar çok aktif durumdalar yoksa gerçekten o evrende yaşanmaz. içimi rahatlatttığınız patriarchy'e diz çöktürdüğünüz için teşekkürler kızlar.

    frey'lerde bir an sandım jamie size ihtiyacımız yok diyerek hepsini öldürecekler. tabiki de kendisinde öyle bir yürek olmadığından iş arya'ya kaldı.walder'ın oğullarını pişirmesi çok harika bir intikam değil miydi.

    yalnız hatırlarsak melissandre arya'a onun gözlerine baktığında öldüreceği kişinin gözlerini gördüğünü söyledi. kahverengi, yeşil ve mavi. tahminimce mavi olan walder frey, kahverengi gregor clegane, yeşil ise cersei. zaten listede çok kişi kalmamıştı. melisandre tekrar görüşeceğiz demişti. jon snow tarafından kovulan melissandre ile arya'nın yolları yakın zamanda kesişecek. bence arya intikamını almadan winterfell'e dönmez. zaten orda yapamaz artık. ben arya'nın ileride şovalye olacağını düşünüyorum tabi ölmez sağ kalırsa.

    jon ve sansa'nın kardeşliği çok tatlı değil miydi? ikiside sen yönet diye birbirlerine pasladılar kuzey'i. açıkçası geçen bölümden sonra sansa'nın atlayacağını düşünmüştüm ama sansa artık çok değişti, kraliçe olmak isteyen kız yok ortada. baelish'in teklifi zaten belliydi ama ıron throne sana kalmaz bebeğim. dany geliyor. he sansa yerine dany ile evlenirse orası ayrı ama jon dururken dany'nin başkasıyla ittifak yapacağını düşünmüyorum. gelecek sezon jaimie cersei'i öldürürse veya bir şekilde yalnız kalırsa dany ile evlenen o olabilir mi? yine de babasını öldüren adama yanaşmaz diye düşünüyorum dany için. ayrıca tyrion sayesinde lannisterlar jaimie ile beraber cersei öldükten sonra targaryenlere destek çıkar.
    r+l=j teoriside doğru çıktığına göre ateş ve buz geliyor.

    lady mormont'un atarından sonra jon'un white wolf, the king in the north diye çağırılmasında artık nasıl gaza geldiysem bende bağırıp alkış falan tuttum.

    daario'nun dany'i sevdiğini hiç sanmıyorum. orda büyük bir oyun var kokusunun ne zaman çıkacağını merak etmekteyim.

    yalnıız tyrelller, boltonlar, freyler,baratheonların kökü kurudu biz starklar gidiyor derken. demekki neymiş bu evrende en az 6 çocuk yapıcan ki hanen kurumasın.

    jon'un bir an önce targaryen ilan edilmesini istiyorum.

    grrm sezon finalinde ağlayacaksınız diye dalga geçmişti. böyle finale can kurban reis.

    edit: jon küçükken sarışınmış yaw.

    !---- spoiler ----!
  6. (bkz: şu an ağlıyorum ve entry giriyorum biliyor musun)

    !---- spoiler s05e09 ----!

    stannis o tacı da al , o demir tahtı da al götüne sok. şerefsizin evladı seni. demir taht yüzünden daha neler kaybedeceksin , ordunu kaybettin , kardeşini kaybettin , gittin şeytanla yattın , iblis babası oldun. ulan pezevenk dünyalar tatlısı kızını neden diri diri yaktın. sana puanım 1 kanka .

    o değil de sonunda ilk ejderha sürücümüz geldi. çok mitliyim .

    edit : o değil de şimdi aklıma geldi. bu jonah , tyrion ile beraber valyria dan geçerlerken taş adamlar tarafından saldırıya uğramıştı. hastalık buna da geçmişti. şimdi dany'nin elini tutunca dany e de bulaştırmış olmayacak mı ? yoksa hastalık tüm vücudu kapladıktan sonra mı bulaşıcı hale geliyor . ilginç .
    !---- spoiler s05e09 ----!
  7. az kaldı az çok az kaldı yarın herkes ilk bölümü ilk izleyenlerden olup ileri geri spoiler verecek kendini kanıtlamak adına.
    tes
  8. ilk bölüm, önceki sezondan kalma konulara kısaca tek tek değindikleri bir geçiş bölümü gibiydi. ama herkesin hemfikir olduğu gibi çok fazla saçmalık vardı. dizi ne kadar kaliteli olursa olsun bir bölümde bu kadar fazla saçmalık olursa göze batar. kısaca değinmek gerekirse;

    !---- spoiler ----!

    bazı arkadaşlar "brienne herkesi nasıl tek tek buluyor, gps mi var?" demiş ama stannis'i bulması pek zor değildi bence. yenildiği bir muharebenin ardından ormana saklanan birini bulmak pek zor değil. ama aynı şeyi tekrar yapıp, sansa'yı son anda bulup kurtarması gerçekten de hollywoodvari bi sahneydi. kaybolan tazıları es geçiyorum.

    oberyn martell'i gördükten sonra dorne ve martellerle ilgili beklentiler yükselmişti ama sonrası hayal kırıklığı oldu. dorne'da çekilen sahnelerin got evreniyle zerre alakası yok gibi. bu kadar amatör oyunculuklar, ilgi çekici olmayan sahneler, yapay mekan tasarımı ve atmosfer. çok ilginç gerçekten.

    bir ülkede yasal bir kralın öldürülmesi ve muhafızların kılını bile kıpırdatmaması normal mi? tamam kitaplarda da doran martell halk tarafından pek sevilen biri değil (çok zeki ve kurnaz biri gerçi, bir komploya kurban gitmesi dahi pek olası değil). ama bu nedir be abicim. 3-4 kişiyle darbe mi yapılır? hayır yapacaksan da önce altyapısını hazırlarsın, konuyu anlatırsın. belki yeni çıkacak kitapta da böyle bir cinayet olacak ama kitapta sayfalarca bu konu işlenir, sonra kral öldürülür. sadece tek cümleyle "halk tarafından sevilmiyorsun" denilip kral öldürüldüğünü en amatör filmde bile görmedim ben.

    kitaplarda çok ilgi çekici olan, özellikle targaryenlerle olan ilişkileri iyi bir şekilde işlenebilecek martellerin hikayesi, dizide resmen piç edilmiş.

    tyrion ve varys ikilisinden çok şeyler beklediğim için onların olduğu sahneler beni pek tatmin etmedi.

    bunların dışında fena değildi, bildiğimiz kaliteli bir game of thrones bölümüydü. umarım kitaplardan ayrıldığı noktalarda saçmalamayı bırakıp, kaliteli bir sezon izlemeye devam ederiz.

    !---- spoiler ----!

    şurada da melisandre ile ilgili bir teori var. kitapları okuyup evren hakkında daha fazla bilgi sahibi olanların ilgisini çekebileceğini düşünüyorum.
    ulgan