1. çocuğun psikolojisindeki travmanın etkisini hafifletebilmemiz için onu yıllarca yüksek refah içinde yaşatmamız gerekiyor ki bunların başına gelmeyeceğine inanabilsin; fakat bu ülke bunu her fırsatta övülen istanbul'da bile sağlayamıyor, üstüne terör bölgesinde doğup bir de devlet tarafından böyle müdahalalere maruz kalmış olması "insanlık ayıbı" türünden bir şey. burada uzun ve açıklayıcı şekilde yazılmış şeyleri tekrar etmeme gerek yok sanıyorum. ama bu bir hastalık değil, belirti. topallamak kötüdür, yürüyüş hızınızı azaltır, fakat ayağınıza saplı bir çivi olduğundan topallıyorsanız bu yürüyüş hızınızdan katbekat büyük bir problemdir. bu bağlamda esas sorunumuz ne yazık ki "çocukların karnında bomba arayarak terörle mücadele etmek" değil, "çocukların karnında bomba arayarak terörle mücadele edecek kadar terör tehdidi içinde boğulmuş olmak". böyle bir durumda bile önceliği çocuklarımıza, kardeşlerimize veremiyoruz ne yazık ki.

    gelelim videonun paylaşılmasına. ("çekilmesine" demiyorum, sebebi aşağıda.) video, paylaşanlarca bir provokasyon, propaganda aracı olarak kullanılmak istenmiş olabilir, hatta buna sızdırma dersek orada bunu sızdıran kişinin (muhtemelen yetkililerden biri) ciddi ciddi fetöcü olması bile söz konusu olabilir, ki bir savunma gücünde terörist varlığı ihtimalinin akıllara gelmesi de ayrı bir tartışma konusudur. belki de sadece günlerini o savaş alanında geçiren ve hayattan bezmiş birine aittir, veya paylaşan cidden faşisttir. videonun çekilmesine gelirsek, eylemlerini kayıt altına almakla yükümlü tutulup tutulmadıklarını bilmiyoruz. olayın kendisi bir toplumsal sorun olsa da, paylaşımın kendisi de bu videonun normalde muhatabı içişleri bakanlığı olacaktıysa bile halka yayılmasıyla bir toplumsal sorun daha yaratıyor.

    bu bağlamda sorular ve söylenecek şeyler çıkıyor ister istemez:

    -terörle "komuta edilen" değil "komuta eden" düzeyinde mücadeleye ne zaman ve nasıl başlayacağız?
    -ineklerin, hatta insanların midesinde uyuşturucu taşınan bir dünyada, birçok canlı bombanın olduğu bir ülkede, bu çocuğun kandırılıp bombayla salınmadığının garantisini kim verebilirdi^:d1^? şimdiye kadar yapılmadıysa bu yapılmayacağını gösterir mi? (belki halk desteğini tehlikeye sokar diye yapmazlar, fakat çocukları sevdiklerinden uzak duracaklarına ben inanmıyorum, çünkü "bebek katili" diye lakaplı bir mahlukattan söz ediyoruz.)
    -bu videoyu kim çekti, kim paylaştı? neden^:d2^?

    şu haliyle, elimizde yeterince bilgi yokken -ki o bilgi elimizde asla yoktur, yakılan asker videosunun ardından bunu net bir şekilde gördük- kimin neyi hangi güdüyle yaptığını söylemek güç. olayın her boyutu farklı bir acı sonuca çıkıyor ve bireysel anlamda o kızın mutlaka rehabilite edilmesi gerektiği gerçek, fakat yapılanın kendisi şu geldiğimiz durumda çok mu yadırganası bir şey? duygusal/fevri bir söylemde bulunmak ve sivrilmek, sadece olayın yeterince geniş bir bakış açısıyla değerlendirilmesine engel olacaktır. bunu değerlendirmesi gereken biz olmayabiliriz fakat makam sahiplerinin yıllardır bu konuda başarılı olamadığı bir gerçek, o yüzden şimdiden kendimizi alıştıralım, belki bir gün insanlara bir şeyleri anlatmamız şimdikinden daha fazla^:d3^ gerekirse lazım olur.

    d1: verebilir > verebilirdi
    d2: "neden"i ekledim.
    d3: "şimdikinden daha fazla"yı ekledim

mesaj gönder